FOTOGRAF SAMI RAHKONEN
  • Blogg
  • Galleri
    • Vilda djur
    • Vilda fåglar
    • Insekter och kräldjur
    • Natur och landskap
    • Astronomi
  • Videos
    • Tjäderspel 2012
    • Björnskådning 2013
    • Örnskådning 2014
    • Orrspel 2014
    • Björnskådning 2014
    • Örnskådning 2015
    • Björnar i Finland 2015
    • Örnskådning 2016
    • Örnskådning 2017
    • Örnskådning 2018
    • Björnskådning 2018
    • Orrspel 2019
    • Familjen Fiskgjuse 2019
  • Om mig

Massor av Örnar-Vintergatan-Paradis-WOW!! (Stort Bildreportage)

2/19/2017

3 Kommentarer

 
Hej 
Då var man tillbaka på hemmaplan efter att ha spenderat 3 dagar till naturen och delar av dess invånare. Jag och en kompis har suttit i Örn gömsle i 2 dygn. Så här gick det.

15 Februari
För första gången någonsin så valde jag och kompisen att åka till platsen en dag tidigare så att vi kunde hinna med att fotografera i samhället och det område där gömslet finns. Vi brukar vanligtvis åka på natten så att vi är i gömslet direkt men denna gång anlände vi vid lunch och installerade oss i vandrarhemmet och tog sedan en promenad och fotograferade naturen.
Bild
När kvällen anlände så hade vi som mål att hålla koll på himlen då vi ville ut och fotografera stjärnor och vintergatans sken. Det blev en väldigt fin och stjärnklar kväll. Det var en sådan kväll som man vill ha mer hemma då det var kanonfullt med stjärnor och vintergatans sken var tydlig. Det blev att fotografera detta under kvällen. Vi åkte till en fin grillplats med bra utsikt för att fotografera.
Bild
Bild

16 Februari 
Klockan 04.30 ringde våra larm och då var det dags att äta frukost och göra i ordning matsäck. Vi hade allting planerat så det var raka rör. Jag tog med mig en kapselmaskin så att vi kunde njuta av lite varm choklad innan vi promenerade ut i den mörka skogen mitt ute i ingenstans.

Strax innan 06.00 var vi i gömslet och startade gasolkaminen som skulle stå för värmen denna dag. När man väl är i gömslet så får man tänka på en del saker. Det första är att inte lysa med starka lampor hur länge som helst utan endast till den tid man installerar sig. En annan viktig sak är att inte göra snabba rörelser som ger mycket läte utåt så det gäller att vara steget före i tankarna innan man gör det man ska göra när man sitter så här och väntar tålmodigt. 

Under denna resa så hade jag tänkt om i min fotografering. Det blir lätt samma typ av bilder när man sitter i gömsle men i år bestämde jag mig för att testa olika vinklar och experimentera lite.

Det första vi fick se ute på myren var ett rådjur som gick och åt ute bland vegetationen som var tillgänglig då det knappt var någon snö på marken. Strax efter detta så kom den första fågeln på besök framför oss. Den fina hackspetten som skulle till att bli en väldigt aktiv gäst för oss.
Bild
Bild
Bild
Det var lugnt med rovfåglar under förmiddagen. Det var mest hackspettarna som var igång. De var 5 olika individer av hackspettar framme. Vi kunde höra på långa avstånd när havsörnar gav läte men vi kunde inte se några.

Vid lunch tid så kom äntligen de första örnarna och satt sig på topparna på andra sidan myren. Det var två vackra havsörnar som visade intresse.
Bild
Jag har under de senaste 5-6 besöken lagt märke till rangordningen mellan fågelarterna vid denna plats. De ger varandra väldigt mycket respekt. Det är sällan man ser dom tillsammans nere vid maten. 

Havsörnarna flög iväg och kom tillbaka ett antal gånger och jag hade en aning om vad det kunde bero på då det finns en art som får mest respekt av alla fågelarter vid detta gömsle och har oftast första parkett vid maten. Det är kungsörnen. 

Dagens första kungsörn anlände strax efter lunch då den var väldigt snabbt nere vid maten och flög sedan till ett träd längre bort. Jag höll då koll på vilket träd den satte sig i då jag verkligen ville lyckas med att få en "godkänd" bild (enligt mig själv) på denna ståtliga örn. 

1 timme senare såg jag att denna kungsörn gjorde sig redo för att flyga och jag gjorde mig i ordning och ser den ta fart med sina vingar och nu hade jag kanske bara en chans på mig att få en bra bild. Jag ville ha en flygbild på kungsörnen. 

Vad händer???

Jag skriker av lycka inombords efter att den satt sig och tagit första tuggan nere vid maten. Jag hade äntligen fått en mer än godkänd bild på kungsörnen och i flygningen till och med. Det brukar vara svårt för fotografen och dess utrustning. Ljuset var helt okej så det var bra.

Titta på dom där klorna i bilden. WOW. Nedanför så ser ni samma kungsörn äta.
Bild
Bild
Denna kungsörn fick sedan besök av en till kungsörn och det gjorde mig lycklig. Både för att jag tidigare endast har sett två samtidigt på långt avstånd i luften och för det andra för att se att det finns fler individer som leder till ännu flera kungsörnar. 

Den andra kungsörnen tog för sig och skrämde iväg den tidigare. Den andra individen fick dock besök av både korpen och skatan som vågade sig till maten.
Bild
Sedan började denna kungsörn titta mycket uppåt himlen och verkade lite nervös och det var på grund utav att några havsörnar svävade ovanför. Kungsörnen tog en bit av maten och flög bortåt och plötsligt lämnar de övriga havsörnarna sina träd och attackerar kungsörnen så den tappar maten och sen var det fest för havsörnarna längre bort på myren.

Efter detta så började havsörnarna flyga ned mot maten framför oss och samtidigt började det småregna lite.
Bild
Bild
Bild
Efter detta hände inte så mycket mer nere vid maten mer än att hackspettar, korpar och skator var nere ibland. Örnarna blev mätta och satt sig på trädtopparna igen och strax innan solnedgången så var det väldigt lugnt men jag hann med att ta lite andra typer av bilder innan vi skulle smyga oss hemåt.

En havsörns siluett mot himlen samt två havsörnar som svävar.
Bild
Bild
Det blev ett fint avslut på den första dagen i gömslet. Jag och min vän åkte till närmaste pizzeria och åt middag sedan var det en lugn kväll på vandrarhemmet och titta lite på de bilder som tagits under dagen. Vi spelade även in lite scener till den film som ska klippas ihop av denna resa.

17 Februari 
Denna morgon gick vi upp lite tidigare så vi skulle hinna packa lite inför hemresan efter denna dag i gömslet. På väg ut mot gömslet så inser vi vilken isbana vägen var. Vi kommer tillslut fram och det gick bra. Vi var framme vid gömslet vid samma tid som igår.

Enligt väderleksrapporterna så skulle denna dag bli mild och bjuda på mycket sol. Det lät bra i våra öron.

Första djuret vid myren var samma som igår, rådjuret, men denna morgon så hade hon med sig en bock. Tillsammans åt de ute på myren till soluppgången.
Bild
Under denna morgon så var redan kungsörnen nere vid maten klockan 08.50 men försvann lika fort. Klockan 09.30 anlände de första havsörnarna på trädtopparna, kort därefter kom en till inflygande.
Bild
Bild
​Först vid maten var korparna som idag skulle vara väldigt aktiva. Inte bara flyga runt och reta upp andra fåglar utan också våga äta först av alla.
Bild
Framåt lunch sken solen väldigt starkt efter att ha varit bakom moln i 1 timme så direkt när solen tittade fram så blev det fart på alla havsörnar i området.
Bild
Bild
Bild
Det var dock aldrig någon havsörn som landade vid maten utan de var aktiva med att sväva runt maten och titta men aldrig landa. Kan detta bero på samma sak som igår?
Bild
Strax därefter kommer kungsörnen och tar över spelplanen. Alla 8 havsörnar som var i området som vi kunde se flög iväg. Nu var kungsörnen eller kanske kungsörnarna på plats!

Klockan tickade iväg och hade hunnit bli 15.00 och solen var på väg nedåt men det var en kungsörn som hade hittat ner till maten men sen anlände den andra kungsörnen och nu var det bråk om maten. Se så fint solljuset ligger på kungsörnen.
Bild
Bild
En riktigt fin solnedgång närmade sig och en kungsörn hade flugit iväg från myren varav den andra som inte fick någon mat under bråket hade satt sig i det träd som jag spanade på igår när jag fick en bra flygbild på kungsörnen. 

Jag satt lite skakig och nervös i hopp om att kungsörnen som satt i trädet skulle leta sig tillbaka till maten under solnedgången som var väldigt vacker och skulle kunna ge ett magiskt ljus om nu havsörnen ville ned. 

Under mina resor tidigare så har det hänt saker i sista minuten och denna dag som var vår sista skulle inte vara annorlunda. Strax innan solen skulle gå ned så tog kungsörnen fart mot maten och jag hade experimenterat med kamerans inställningar och fick nu använda krävande inställningar för kameran då ljuset var magiskt men inte den bästa för snabba actionbilder. 

Efter denna händelse som går på några sekunder så kan jag inte vara annat än "magiskt" nöjd. 
Titta bara på det magiska solljuset och visst skulle vissa detaljer vara bättre men ack så snygga dessa avslutande bilder blev. 
Bild
Bild
Med andra ord så blev det en väldigt fin avslutning på årets örn-resa. Vi har haft en väldigt fin tid på resan och vi har hunnit med mer än vad vi planerade så vi är toppen nöjda. WOW!

Nu ska redigeringen av den kommande "Örnskådning 2017" filmen startas.
3 Kommentarer
Stefan Pettersson
2/19/2017 11:40:27

Härligt! Tummarna upp!

Svara
Robin link
2/19/2017 15:14:11

Kul att det var lite händelser utanför gömslet. Synd att det har varit så milt väder då örnarna hittar mat på egen hand. Man är ju van vid ett 20-tal örnar nere vid åteln samtidigt. Jag åker dit nästa helg för att testa lyckan. Men riktigt härliga bilder på Kungsörnen!

/ Robin

Svara
Jan Lagerlöf
2/22/2017 11:45:24

Fina bilder!

Svara



Lämna ett svar.

    Följ mig på sociala medier :

    Tidigare inlägg

    December 2020
    Augusti 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augusti 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    April 2019
    Mars 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Mars 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augusti 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Mars 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augusti 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    Mars 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augusti 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Mars 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    November 2013
    Oktober 2013
    Juli 2013
    Maj 2013
    Februari 2013

    RSS-flöde

  • Blogg
  • Galleri
    • Vilda djur
    • Vilda fåglar
    • Insekter och kräldjur
    • Natur och landskap
    • Astronomi
  • Videos
    • Tjäderspel 2012
    • Björnskådning 2013
    • Örnskådning 2014
    • Orrspel 2014
    • Björnskådning 2014
    • Örnskådning 2015
    • Björnar i Finland 2015
    • Örnskådning 2016
    • Örnskådning 2017
    • Örnskådning 2018
    • Björnskådning 2018
    • Orrspel 2019
    • Familjen Fiskgjuse 2019
  • Om mig