FOTOGRAF SAMI RAHKONEN
  • Blogg
  • Galleri
    • Vilda djur
    • Vilda fåglar
    • Insekter och kräldjur
    • Natur och landskap
    • Astronomi
  • Videos
    • Tjäderspel 2012
    • Björnskådning 2013
    • Örnskådning 2014
    • Orrspel 2014
    • Björnskådning 2014
    • Örnskådning 2015
    • Björnar i Finland 2015
    • Örnskådning 2016
    • Örnskådning 2017
    • Örnskådning 2018
    • Björnskådning 2018
    • Orrspel 2019
    • Familjen Fiskgjuse 2019
  • Om mig

REPORTAGE - Örnskådning 2015 - Bästa bilderna

1/8/2015

8 Kommentarer

 
Hej 
Då var man hemma igen efter att ha spenderat ca 15 timmar i ett örn-gömsle. Det är alltid en lika stor upplevelse att få se dessa vackra fåglar i dess egna miljö. Denna gång hade jag en lite annan utrustning med mig. Under mitt förra besök, förra året, så hade jag ett 120-300/2.8 objektiv med en fullformat kamera och under årets vistelse så hade jag en fullformat kamera och en crop (aps-c) kamera tillsammans med två ljussvagare objektiv, 150-600 + 70-200.

DAG 1
Allt startade på Måndag morgon. Jag och kompisen åkte hemifrån vid klockan 04.00. Det var en mild morgon och vi pratade bort hela bilresan till den destination var örn-gömslet finns. 2,5 timmar senare så står vi och pratar med gubben som skulle visa oss ut till gömslet. Mitt ute i skogen så parkerar vi bilarna och ger oss ut mot myren som lystes upp av den starka helmånen som var med oss denna morgon. Vi installerar oss i gömslet och sätter oss i de sköna stolarna som finns på plats för alla besökare. 

Efter 20 minuter så ser jag någonting lysa längre ned längst myren men jag bryr mig inte just då. Vi tog fram lite frukost och väntade in ljuset. Via smhi's hemsida så skulle det bli en solig dag. Strax efter frukosten så får jag se det där lyset igen men nu rakt över myren där Örnarna brukar sitta på trädtopparna. Nu reagerade jag och började tänka på om det var skogsarbetare på ingång och det är inte bra då Örnar är väldigt känsla vid ljud och rörelser. 

Det började ljusna och vi kunde se bättre över myren. Jag gjorde i ordning mitt viktigaste redskap utöver kamerautrustningen, mitt stativ. Ett mycket underskattat hjälpmedel hos många men för mig är det en väldigt bra investering. Jag tittar utöver myren och får se en svart del som skiljer sig ganska tydligt från trädens gröna färger. Jag zoomar in med kameran och får se dagens första fågel och örn därför det är faktiskt den vackra KUNGSÖRNen:



1/8sec - f10 - ISO 1600 - 600 mm.
Picture
Kort därefter så kommer solen fram och vi väntar och väntar. Då börjar det vi inte ville höra. Skogsarbetet med alla de förbannade maskinerna, ingenting emot skogsarbete, men arrangören till detta hade precis tagit kontakt med de skogsarbetare som jobbar inom detta område och varnat för att de pågår utfodring för rovfågel just här och de hade accepterat det men tydligen inte. Det tog inte mer än 15 minuter så var Kungsörnen borta och inga fåglar visade sig runt myren eller på myren under två timmar. Skogsarbetet kom och gick hela tiden. Det var inte arbete under två timmar i sträck utan kanske bara 15-20 minuter. Det var endast två lite modigare och kanske inte lika uppmärksam fåglar som visade sig nere på myren, framför oss inne i gömslet.  SKATAn och KRÅKAn.


1/100 - f6.3 - ISO 800 - 600 mm. 
Picture
Picture
Mellan 10-11 på dagen, då det var som minst ljud från skogsarbetet, så kom lite fåglar till topparna runt myren och det var inte vilka fåglar som helst utan en av världens största rovfåglar. HAVSÖRN.


1/15 - f8 - ISO 400 - 600 mm.
Picture
Maten som väntade på alla fåglar nere på åteln , framför gömslet, var stora mängder av lax.


1/30 - f10 - ISO 200 - 600 mm.
Picture
Innan lunch så började skogsarbetarna igen. Nu var det även en motorsåg som lät längre in i skogen bakom oss. När allt detta startade så flög de 3 HAVSÖRNAR som äntligen hade samlat sig runt myren iväg och kom aldrig tillbaka denna dag. Vi lämnade gömslet när det var mörkt, för att inte störa de fåglar som kanske fanns runt myren och åkte mot vandrarhemmet. Vi såg 3 bilar längst skogsvägen och de var antagligen skogsarbetarna. Vi rapporterade arrangören om detta och han skulle genast ta itu med problemet. Tråkigt att människan inte förstår sig på naturen och dess invånare.

På väg mot vandrarhemmet stannar vi längst en fin älv som jag alltid har velat fotografera och nu var det dags. Kompisen Andreas parkerar bilen och vi ger oss av. Stativet är med och likaså ett gråfilter (ND) som möjliggör längre slutartider. Vi hittar en plats med fina vyer och fotograferar.



25 sek - f14 - ISO 100 - 40 mm.
Picture
Vi bytte plats och gick mer uppemot de strömmande vattnet för att fästa de rörliga vattnet på bild.


30 sek - f10 - ISO 100 - 34 mm.
Picture
Vi avslutade dagen med att åka runt och leta efter en matservering. Allt var stängt. Vi fick åka till en större stad och äta.

DAG 2
Alarmet på mobiltelefonerna startade 05.15. Vi steg upp från de sköna sängarna på vandrarhemmet och gjorde i ordning all packning. Senast 06.20 ska vi ha lämnat vandrarhemmet för att komma ut i tid till gömslet som vi denna morgon skulle hitta till på egen hand. Vi åt frukost och gjorde i ordning lite matsäck och sen var det dags att packa in allt i bilen.

Denna morgon var mycket kyligare och vi hade förberett med lite extra kläder. Väl framme vid gömslet så startade vi diesel-värmaren och hoppas på lite värme inne i gömslet som hade en temperatur på -8 när vi anlände denna morgon. Ett bra tecken när man är ute så här tidigt vid gömslet är när KORPARNA redan är ovanför myren och svävar, de var inte på plats så här tidigt under gårdagen. Det såg ut att bli molnigt denna dag och det blev den också.

Vid 09.00 började solljuset stiga bakom oss. Trädtopparna började få lite solsken på sig. Vid detta tillfälle så var det bara KORPAR på plats runt myren. De förde betydligt mycket mer ljud denna morgon och det är bra tecken då de drar uppmärksamhet till sig. 15 minuter senare så anländer de första HAVSÖRNarna till trädtopparna rakt över myren.

1/4 - f11 - ISO 160 - 600 mm.
Picture
De satt och solade ett tag innan nästa gäst visade sig och det är en gäst som är lite mindre i storleken men det skulle visa sig att denna gäst var den modigaste under hela dagen. KUNGSÖRNen på en annan topp tillsammans med en KORP.

1/3 - f10 - ISO 160 - 600 mm.
Picture
Jag tänkte nu förklara varför denna KUNGSÖRN var den modigaste på myren idag. 
Vi satt och väntade fram till ungefär 11.00 innan första gästen kom ner och åt mat. Det var KUNGSÖRNen.


1/80 - f9 - ISO 1600 - 600 mm.

Picture
1/200 - f8 - ISO 3200 - 600 mm.
Picture
1/100 - f9 - ISO 3200 - 600 mm. Gott med lax.
Picture
1/400 - f7.1 - ISO 3200 - 600 mm. Har du aldrig sett en Örn eller ?
Picture
Efter att denna KUNGSÖRN hade anlänt så började det röra på sig kring myren. Det var dåligt med ljus då det var väldigt molnigt så jag fick leka lite med inställningarna på kamerorna och objektiven. Tack gud att jag hade stativ. 

Det blev mer och mer HAVSÖRN kring myren och förra året kunde jag räkna till otroliga 22 individer och jag trodde att det bara kunde hända en gång i livet men jag hade fel. 1 timme efter att denna vackra KUNGSÖRN visat sitt intresse för maten så kunde jag och kompisen räkna in 24 stycken HAVSÖRNar. De flög, bråkade, satt och åt överallt så nu kommer en samling bilder att visas nedanför och alla bilder är sorterade efter den kamera jag har använt. Det är nämligen lite skillnad på en APS-C (Crop) kamera och en FF (Fullformat) kamera i dåligt ljus. Men hellre för många bilder än för lite. 

7D (APS-C : Crop kamera)

Havsörn
Picture
+ Kråka
Picture
+ Korp
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Det var roligt att testa en APS-C kamera då man får 1.6x förlängd brännvidd pga sensorn. Som ni ser så gick det hett till ute på myren och det fortsatte till lunchtid ungefär sen var det klart och alla Örnar satt sig på topparna igen. 2 timmar senare så var det en tidig middag och då var alla tillbaka igen :)
6D (FF: Fullformat kamera)
Havsörn
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Kråka
Picture
Picture
Picture
Korp
Picture
Picture
Havsörn
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Under hela dag 2 i gömslet så var det inge skogsarbete eller liknande aktiviteter igång kring området vid myren och jag tror att det har en stor betydelse. Det var en mycket bra resa som helhet, bortsett från allt oljud under första dagen och det var kul att Andreas följde med. Det var nämligen hans första ÖRN upplevelse på nära avstånd. En resa som inte var den sista. Jag kommer definitivt återvända till detta gömsle. 

En film från denna resa kommer att publiceras framöver. Det är nästa projekt jag ska börja med. 
Hoppas ni har tyckt om de ni har fått se här på min hemsida. 

Kommentera gärna, det ger extra bränsle i tanken hos mig som fotograf. 

/ Sami 

8 Kommentarer
Dan Klasson
1/8/2015 11:12:29

Fantastiskt snygga bilder! Men varför kallar du kråkorna för kajor? :)

Svara
Sami
1/9/2015 07:04:10

Hej Dan
Tack för kommentaren :) ursäkta felet på dessa arter, de har ju en del gemensamt så jag råkade röra ihop det hehe.

Svara
Malin
1/8/2015 12:41:12

åååå vilka underbara fåglar, alla sorterna :) Du fångar så fantastiska uttryck hos dem, tack för att du delar med dig!!

Svara
Sami
1/9/2015 07:05:20

Hej Malin
Vad kul att höra, jo det är en väldigt fin upplevelse att få se dessa fåglar/rovfåglar med egna ögon. Ett minne man aldrig kommer att glömma. Det är något speciellt med dom. Tack för kommentaren :)

Svara
Erik Koffmar link
1/8/2015 13:46:34

Ser att du kom hem med många fina bilder, grattis. Kul, kanske borde se till att boka in ett nytt besök.

Ha det gott,
Erik

Svara
Sami
1/9/2015 07:06:18

Tjenare Erik
Jo det blev en bra avslutning trots allt. Boka in du, de är alltid lika kul att återvända till skattkammaren :) Tack för kommentaren / Sami

Svara
Siw Lindelöf
1/15/2015 03:24:46

Fantastiska bilder, hoppas någon gång få dessa vackra rovfåglar på bild själv.

Mvh
Siw

Svara
Sami
1/27/2015 00:08:35

Hej Siw
Tack så mycket. Jag hoppas verkligen att du får någon bild på dessa vackra fåglar i framtiden :)

Svara



Lämna ett svar.

    Följ mig på sociala medier :

    Tidigare inlägg

    December 2020
    Augusti 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augusti 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    April 2019
    Mars 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Mars 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augusti 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Mars 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augusti 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    Mars 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augusti 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Mars 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    November 2013
    Oktober 2013
    Juli 2013
    Maj 2013
    Februari 2013

    RSS-flöde

  • Blogg
  • Galleri
    • Vilda djur
    • Vilda fåglar
    • Insekter och kräldjur
    • Natur och landskap
    • Astronomi
  • Videos
    • Tjäderspel 2012
    • Björnskådning 2013
    • Örnskådning 2014
    • Orrspel 2014
    • Björnskådning 2014
    • Örnskådning 2015
    • Björnar i Finland 2015
    • Örnskådning 2016
    • Örnskådning 2017
    • Örnskådning 2018
    • Björnskådning 2018
    • Orrspel 2019
    • Familjen Fiskgjuse 2019
  • Om mig